Általános információk

Szívesen részt vennél a vizsgálatokban?

Tanszékünk Családi Kutya programja folyamatosan várja az önkéntes gazdákat és kutyákat. Játékos viselkedésteszjeinkben mind a kutya, mind gazdája aktív résztvevők, így nem csak kutyádról tudhatsz meg érdekességeket, de talán magadról és kettőtök kapcsolatáról is. Néhány alapinformációt találhatsz itt arról, [milyen tesztek] folynak jelenleg a tanszéken, és [hogyan] tudsz jelentkezni rájuk.
Csatlakozz Te is a csapathoz és segítsd a viselkedéskutatás tudományos fejlődését!

Kiket várunk tesztjeinkre?

Vizsgálatainkra általában családi (gazdáikkal együtt élő) kutyákat keresünk, fajától, kortól, képzettségtől függetlenül.
Természetesen előny, ha a kutya könnyen motiválható jutalomfalattal vagy játékkal, de nem követelmény.
Egyes teszteknél lehetnek speciális kritériumok, pl. csak bizonyos korú vagy fajtájú kutyákat keresünk, így kérlek, jelentkezés előtt tanulmányozd az egyes tesztekkel kapcsolatos információkat.
Tüzelő szukák sajnos nem vehetnek részt egyik vizsgálatban sem.

Mire számíthatsz, ha részt veszel?

A részvétel természetesen minden gazda és kutya számáraönkéntes. Sok különböző témakörben folytatunk vizsgálatokat, így tesztjeinkben sok helyzettel találkozhattok. Egyesekben tárgyak (pl. cserepek) közül kell választania a kutyának, máshol a spontán viselkedésére vagyunk kiváncsiak, megint máshol egy “problémát” kell megoldania a jutalomért. Azonban minden tesztünkben igyekszünk vidám, játékos helyzetet teremteni, hiszen egy stresszes kutya viselkedése számunkra sem könnyen értékelhető. A legtöbb tesztünkben például labdát vagy jutalomfalatot használunk a kutyák motiválására, melyet a teszt végén, teljesítményüktől függetlenül megkapnak.
Mivel sok tesztünkben párizsit vagy virslit használunk, kérünk Titeket, hogy ha allergiás a kutya, vagy csupán finnyás, ezt jelezzétek a kísérletvezető felé még jelentkezéskor.
Az etológiai vizsgálatok esetében fontos, hogy minden kutyát azonos módon teszteljünk. Mivel sok szituációban a gazdák is aktív résztvevők, így kérünk minden gazdát, hogy a teszteknél kövessék akísérletvezetők instrukcióit.
Néhány tesztünk csupán 5-10 percet vesz igénybe, mások akár 2-3 órát is igényelhetnek, vagy akár több alkalomra is szükség van. Kérünk Titeket, hogy jelentkezés előtt olvasátok el figyelmesen atesztleírásokat.
A tesztről készült videófelvételt, ha van rá igény, a vizsgálat után haza lehet vinni.
Végül, de nem utolsó sorban: az etológia teszteknél nincs jó és rossz teljesítmény! Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni az alábbi összefoglalót [Jól viselkedett a kutyám a tesztben?]

Hogyan jelentkezhetsz?

Az érdeklődő kutyák és gazdák adatait a tanszéki adatbázisban tároljuk, kísérletvezetőink ebből az adatbázisból hívják meg tesztre a potenciális “alanyokat”. Ha még nem vettél részt kutyáddal semmilyen tesztben, de szívesen csatlakoznál, [regisztrálj] adatbáziskunkba!
Ha bármilyen okból nem szeretnél többet részt venni a tesztekben, természetesen bármikor [leiratkozhatsz]!Ha már regisztráltál, és felkeltette az érdeklődésedet egy aktuális vizsgálat, személyesen is jelentkezhetsz rá. A tesztek alatt található emailcímen közvetlenül kapcsolatba léphetsz az adott teszt vezetőjével, hogy időpontot egyeztessetek.

Hová kell jönni?

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c
Telefon: (061) 381 21 79
Email: etologiatanszek@gmail.com

Tömegközlekedéssel:
4-6 villamos (Petőfi híd, budai hídfő)
203, 212 busz (Petőfi híd, budai hídfő)
103 busz (Pázmány Péter sétány)

Kocsival:
Kocsival legegyszerűbben a Magyar Tudósok körútja felől érdemes megközelíteni az épületet.
Parkolás:
A hozzánk látogató gazdák beállhatnak az egyetem parkolójába, ehhez kérlek küldd el a rendszámot a kísérletvezetőnek jelentkezéskor. A parkoló a Magyar Tudósok körútjáról nyílik, a körút D-i behajtója után rögtön jobbra kell fordulni (sorompó).

Regisztráció

Amennyiben még nem vettél részt az Etológia tanszék viselkedéstesztjeiben, de szívesen jelentkeznél, egy online kérdőív kitöltésével regisztrálhatsz az adatbázisunkba. A kérdőívvel olyan általános információkat mérünk fel a kutyáról, mint például a fajtája, képzettsége, tapasztalata más kutyákkal, a kitöltés kb. 15 percet vesz igénybe*.
Amennyiben több kutyával is szeretnél regisztrálni, kérlek mindegyikre külön-külön töltsd ki a kérdőívet.
Az adatbázisba való regisztráció után jelentkezhetsz [aktuális tesztjeinkre], emellett munkatársaink felkereshetnek, hogy meghívjanak egy-egy vizsgálatra. Ha problémád van a kérdőívvel, vagy bármilyen kérdésed volna, kérlek fordulj munkatársainkhoz az etologiatanszek@gmail.com címen