Aktuális tesztjeink

A Szenior Családi Kutya Program egy 5 éves kutatási projekt (bővebben itt), melyben kutatócsoportunk tagjai több száz kutyát vizsgálnak sokféle viselkedési, genetikai és idegtudományi tesztben.

A Program különlegessége a hosszútávú vizsgálat, amiben 100 kutya életét követjük éveken át. Szeretettel várjuk 8 éves, vagy annál idősebb kis- és közepestestű kutyák jelentkezését, illetve 6 éves, vagy annál idősebb nagytestű kutyák jelentkezését. A jelentkezésni a seniordog@ttk.elte.hu címen lehet. A jelentkezés után 3-4 havonta egy körülbelül egy órás tesztben lemérjük, hogyan változik az idős kutya viselkedése.


ebfizio_1
ebfizio.hu felvétele

Szeretnéd, hogy idős kutyád szellemileg és fizikailag is fitt maradjon? Jelentkezz ingyenes, KOMPLEX ÉLMÉNY programunkra!

Miből áll a KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM?

A program foglalkozásait a humán öregedéskutatások eredményeire támaszkodva alakítottuk ki.  A PROGRAM célja az idős kutyák szellemi és fizikális állapotának javítása fizikai és kognitív, gondolkodtató feladatok gyakorlása révén. A hosszútávú vizsgálat során felmérjük, hogy milyen hatással van a rendszeres, 3 hónapon át tartó szellemi és fizikai kihívás az egészségesen öregedő (tehát súlyos betegségektől mentes) kutyák szellemi és fizikai állapotára.

A KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM értéke 39.000 Ft, de a kiválasztott jelentkezők számára  INGYENES. 

Jelentkezés előtt kérjük, olvassa el az alábbi információkat: ITT

Jelentkezés:  ITT


Matuzsálem kutatásunkhoz keressünk extrém idős kutyákat

matuzsalem_banner


Otthoni DNS mintavétel 15 éves, vagy annál idősebb kutyáktól

15 évnél idősebb kutyák jelentkezést várjuk egy egyszerű és egyáltalán nem megterhelő vizsgálathoz. Aki szeretne résztvenni, annak nem kell mást tennie, csak otthon benyúlni a kutyája szájába és fülpálcikával egy kis mintát vennie a szájnyálkahártya felületéről, majd elküldeni nekünk postán.
Kérjük a fényképes útmutató alapján végezzétek el a mintavételt!
Sok sikert kívánunk, és izgatottan várjuk a beérkező pálcikákat!

A mintavételhez szükséges:
4 db egyszerű fülpálcika;
1 olló;
1 pohár;
kevés alufólia
1 boríték
toll, papír

Postacímünk:

ELTE Etológia Tanszék, 1117 Pázmány Péter sétány 1./c

DNA mintavétel


Hosszútávú fMRI vizsgálat

Kutatócsoportunk már évek óta sikeresen végez funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot éber, nem rögzített családi kutyákon, akik gazdájukkal együtt vesznek részt a kutatásban. Mindezt egy olyan pozitív megerősítésen és szociális tanuláson alapuló módszer teszi lehetővé, melynek eredményeképp a kutyák élvezettel működnek együtt velünk a mérésekben.

Az fMRI-vel végzett vizsgálatok különösen sok energiabefektetéssel, speciális képzéssel járnak, melynek során a gazdával együttműködve a kutyát kiképezzük arra, hogy teljesen mozdulatlanul tudjon feküdni végig egy fMRI mérés során.

Az fMRI vizsgálatba való jelentkezés feltételei:
  • bármilyen fajtájú, ivarú kutya jelentkezhet (kivéve a brachycephalikus (rövid orrú) kutyák, az ő agyuk térbeli elrendeződése ugyanis jelentősen eltér a többi kutyáétól);
  • a kutya semmilyen körülmények között nem mutat ember elleni agressziót (nem morog, nem kap oda, nem borzolja a szőrét);
  • egészséges a hallása, látása;
  • nincs diagnosztizált epilepsziája, vagy szívbetegsége
  • szívesen együttműködik idegenekkel is (figyel, elfogad jutalomfalatot);
  • az otthoni tréning végén az ELTE Neurolaborjában teljesíti az 1. szintfelmérő feladatait.

A tréning 3 fő szakaszból áll. Az első szakaszban a gazda az általunk adott részletes instrukciók alapján felkészíti a kutyát a labortréningre.

Az otthoni felkészülést követi az 1. első szintfelmérő a tanszéken. Nézzétek meg, milyen feladatokból áll ez a szintfelmérő!

Majd sikeres szintfelmérő után az ELTE‐n gyakorolnak a műszkenneren, végül az igazi szkenneren szoknak hozzá a valós hangokhoz, rezgéshez, stb. A szakaszok közötti váltás mindkét esetben egy szintfelmérő teszt sikeres teljesítéséhez van kötve.

fmri cheat sheet

Reméljük kedvet kaptatok, hogy részt vegyetek ebben a világviszonylatban is egyedülálló kutatásban! Kérjük olvassátok el az alábbi linken található útmutatót, mely részletesen leírja a tréning pontos menetét, a kivitelezés módját! (http://kutyaetologia.elte.hu/Pdf/gazda_fMRI_trening.pdf)
Az otthoni felkészülés után az alábbi e-mail címen jelentkezhettek az első szintfelmérőre:
Báji Rita: bajrit@gmail.com 


További információ: seniordog@ttk.elte.hu

LOGO-ERC