Matuzsálem gének

Matuzsálem gének

matuzsalem

A Szenior Családi Kutya Program keretein belül kiemelt figyelmet szentelünk a legidősebb négylábúaknak. Mivel a kistestű kutyák általában tovább élnek, mint nagytestű  társaik, és az egyes fajták átlagos életkora között is lehetnek eltérések, ezért a matuzsálemi kor elérését picit önkényesen kellett meghatároznunk, de egy biztos: 20 év felett már különlegesen idős kutyával van dolgunk. Ők nemcsak kiemelt törődést, és egyszersmind tiszteletet érdemelnek környezetüktől, hanem agg koruk ellenére igazi szuperhősök is!

Miért olyan fontosak a matuzsálemek?

Az öregedés egy összetett folyamat, melyet genetikai és környezeti tényezők egyaránt befolyásolnak. Talán mindenki hallott már róla, hogy a mozgás, a táplálkozás, a friss levegőn eltöltött idő, vagy éppen a káros szenvedélyeknek való hódolás mind jelentős hatással van a várható élettartamra. Hasonló módon összetett az öregedés genetikai háttere is. Az eddigi kutatások több száz olyan gént azonosítottak, melyek kapcsolatba hozhatók az átlagosnál hosszabb életkorral. A legtöbb ilyen gén a sejtek energiatermelésével, önfenntartásával, a DNS-hibák javításával kapcsolatos funkciókat lát el.  A helyzetet bonyolítja, hogy az epigenetikai lenyomat és a gének közti kölcsönhatások is számítanak. Ahhoz, hogy az átlagnál jóval tovább élhessünk, ennek a sokféle tényezőnek a szerencsés együttállására van szükség. Mindez azt is jelenti, hogy nagyon nehéz egy-egy gén hatását önmagában felismerni, és összekapcsolni az öregedéssel. A sikerhez általában nagyon nagy mennyiségű adat kielemzésére van szükség, minek során bonyolult algoritmusokkal keresnek kapcsolatot az átlagnál hosszabb életkor és egyes génvariánsok előfordulása között. Mivel a környezet is erősen befolyásolja az öregedést, ezért az átlagnál csak kicsivel hosszabb életű embereknél nehéz felismerni a genetikai tényezőket. Minél tovább él valaki, annál nagyobb a genetikai tényezők súlya az öregedésben. Vagyis valószínűsíthető, hogy a legöregebb matuzsálemek genomja halmozottan tartalmaz az élettartamot növelő génváltozatokat! Ezért tekinthetjük őket „genetikai szuperhősöknek”, akiknek a genomja nagyon értékes a tudomány számára.

Az öregedéskutatás és a kutyamatuzsálemek

Az emberek öregedését már régóta vizsgálják genetikai módszerekkel, de a kutyáknak eddig kevés figyelmet szenteltek. Most azonban lehetőség nyílik rá, hogy róluk is többet megtudjunk, amihez a legmodernebb genetikai és neurobiológiai módszereket használjuk fel. Ezzel nemcsak a kutyák öregedése mögött húzódó élettani folyamatokra deríthetünk fényt, hanem jobban megérthetjük az emberi öregedést is. A kutatás első fázisában a teljes genomot lefedő vizsgálati módszmatuzsalem_bannererekkel fogunk olyan génvariánsokat keresni, melyek kapcsolatba hozhatók a hosszú életkorral. A DNS-t állatorvos által levett vérből nyerjük ki, és ezzel párhuzamosan vérképelemzést is végeztetünk, így a gazdák számára is visszajelzést tudunk adni kedvencük egészségi állapotáról.

Ha az Ön kutyája is matuzsálemi kort ért meg, és szeretné, hogy részt vehessen ebben az izgalmas kutatásban, akkor kérjük, az alábbi e-mail címen jelentkezzen:
sandorsara@gmail.com

A kutatási program felhívása megtekinthető és letölthető pdf formában is a kis képre kattintva.

LOGO-ERC
ERC Starting Grant, EVOLOR-680040

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.