Komplex Élmény Program idős kutyák számára

Komplex Élmény Program idős kutyák számára

Kedves Érdeklődő! Az áprilisban induló csoportokba való jelentkezést a nagy érdeklődésnek köszönhetően lezártuk, új jelentkezőként sajnos már nem áll módunkban fogadni.

 

Szeretnéd, hogy idős kutyád szellemileg és fizikailag is fitt maradjon? Jelentkezz ingyenes, KOMPLEX ÉLMÉNY programunkra!

Miből áll a KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM?

A program foglalkozásait a humán öregedéskutatások eredményeire támaszkodva alakítottuk ki.  A PROGRAM célja az idős kutyák szellemi és fizikális állapotának javítása fizikai és kognitív, gondolkodtató feladatok gyakorlása révén. A hosszútávú vizsgálat során felmérjük, hogy milyen hatással van a rendszeres, 3 hónapon át tartó szellemi és fizikai kihívás az egészségesen öregedő (tehát súlyos betegségektől mentes) kutyák szellemi és fizikai állapotára.

A KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM értéke 39.000 Ft,  ami a résztvevők számára (a kaució befizetése mellett)  INGYENES. 

 Jelentkezés előtt kérjük, olvassa el az alábbi információkat!

A KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM menete:

 1. a kutya előzetes felmérése (ízületek és érzékszervek állapota)
 2. rendszeres csoportos foglalkozások: három hónapon keresztül a résztvevők heti egy csoportos foglalkozáson vesznek részt kutyájukkal
 3. állapotfelmérő tesztek: a csoportos foglalkozások kezdete előtt és a foglalkozások befejezésekor két alkalmas viselkedéstesztet és EEG vizsgálatot végzünk, melyhez részletes kérdőív kitöltés is kapcsolódik

Az egyéni és a csoport foglalkozások helyszíne az ELTE Etológia Tanszéke: Budapest, XI. Pázmány Péter sétány 1/C.

 

Az előzetes felmérésen való részvétel NEM GARANTÁLJA, HOGY egy adott kutya BEKERÜL-E A PROGRAMBA. A kutatók a vizsgálat feltételeinek leginkább megfelelő kutyákat válogatják be. Az Etológia Tanszék fenntartja magának a jogot, hogy a jelentkezők közül tetszőleges szempontok alapján válassza ki a résztvevőket.

A tudományos vizsgálat sikerességéhez elengedhetetlen, hogy minden résztvevő végigcsinálja a programot. Ezért  az előzetes felmérésen kiválasztott kutya-gazda párosokkal a végleges időpontok meghirdetése után együttműködési szerződést kötünk. A szerződés aláírásával a gazdák vállalják, hogy megbeszélt időpontokban részt vesznek a 13 alkalmas foglalkozássorozaton és a foglalkozásokat követő viselkedés teszteken.

A gazdák 20.000 Ft letéti díj befizetésével kezdethetik meg a PROGRAMban való részvételt. A letéti díjat a program végén visszaadjuk, amennyiben a gazda a kutyájával megjelent a foglalkozásokon és a teszteken. Legfeljebb három hiányzást tudunk elfogadni (kivétel állatorvosi igazolás), ennél több hiányzás esetén a letéti díj nem kerül visszafizetésre. A kutatás érdekében elengedhetetlen, hogy aki elkezdett  járni, az végigjárja a 3 hónapot.

A foglalkozások: mire számíthatnak PROGRAM résztvevői?

1. Kutya-fitness


A foglalkozásokat képzett szakemberek (Rostás Luca és Engi Szilvia, az ebfizio kisállat-fizioteraputái) tartják, előre összeállított program alapján. Minden kutya az állapotához, bátorságához mérten kap feladatokat, amelyeket a gazda irányításával végez, természetesen az óra része a bemelegítés is.

A kutyák különböző alakú, méretű fitness labdákon, speciális egyensúlyozó eszközökön, akadályokon végeznek gyakorlatokat.  

A kutya-fitness előnyei:

 • erősítik az izomzatot,
 • növeli az ízületek mozgásteret,
 • javítják az állóképességet, az egyensúlyérzékelést, koordinációt, a végtag tudatosságot
 • erősíti a kutya-gazda kapcsolatot

Részletek itt:  http://ebfizio.hu/kutya-fitness/

 

2. Elmetréning

A foglalkozásokon a kutyáknak és gazdáiknak különböző, a figyelmet/koncentrációt, önkontrollt, memóriát, önálló problémamegoldást, szaglást és új/változó összefüggések megtanulását igénylő feladatokat kell végrehajtaniuk. Ezek a területek az idős kutyáknál hanyatlásnak indulnak, így fejlesztésük elősegíti a szellemi frissesség megőrzését.

Minden kutya a képességeink megfelelő nehézségű feladatokat kap (a kutyákat folyamatos kihívások elé állítjuk, amelyeket sikeresen teljesíteni is tudnak), a gyakorlatokat a gazda irányításával végzik.

A foglalkozást tapasztalt kutyakiképzők tartják, az ELTE Etológia Tanszék által megalkotott program alapján.

 

Négyféle csoportot fogunk indítani, mindegyik csoport 5 főből áll:

elmetréning foglalkozások

kutya-fitness foglalkozások

kombinált (elmetréning és kutya-fintess foglalkozások)

kontroll (3 hónappal később kezdődő kombinált, elmetréning és kutya-fintess foglalkozások)

 

 

 

A jelentkezés feltételei

A csoportok kialakítása a vizsgálat érdekében random, azaz nem választható, hogy ki melyik foglalkozáson vesz részt. A foglalkozások időpontjának kialakításakor figyelembe vesszük a jelentkezők preferenciáit.

 • a kutya 8 évnél idősebb;
 • >10 kg feletti;
 • bármilyen fajtájú,
 • bármilyen képzettségű;
 • nem lehet agresszív (csoportos foglalkozásokat tartunk, minek során a trénerek is gyakran kerülnek kapcsolatba a kutyákkal);
 • elfogadja a jutalomfalatot
 • jó általános állapottal rendelkezik: súlyos érzékszervi és mozgásszervi panaszoktól mentes. (Erre a szellemi állapotot monitorozó viselkedéstesztek sikeressége, valamint állatjóléti megfontolásokból van szükségünk. Például egy súlyos ízületi gyulladástól szenvedő kutyának a csoportos foglalkozásokon használt feladatok túl megterhelőek lennének);
 • regisztrált chip, érvényes kötelező oltások.

Hogyan történik az előzetes felmérés?

Az előzetes felmérést az ELTE Etológia Tanszékén végezzük, két részből áll, melyeket egymás után végzünk el a kutyákkal.

 1. rész: viselkedésteszten való részvétel az Etológia Tanszéken (célja a kutya hallásának és látásának viselkedésen alapuló felmérése),
 2. rész: egy rövid állapotfelmérés a Tanszéken kisállat-fizioterapeuta részvételével (célja csupán az ízületek állapotának ellenőrzése, így betegségek diagnosztizálására nem alkalmas).

A PROGRAMba való bekerülés lépései

 1. lépés: jelentkezési feltételeknek megfelelés
 2. jelentkezési lap kitöltése: ITT
 3. lépés: előzetes felmérésen részvétel
 4. lépés: kiválasztás esetén:
  1. időpont egyeztetés,  
  2. szerződéskötés (mintaszerződés)
  3. letéti díj befizetése
 5. lépés: KOMPLEX ÉLMÉNY PROGRAM elvégzése
 6. lépés: letéti díj visszautalása

Pár szó a Szenior Családi Kutya Programról

Az öt éves, 2016 júniusban, az ELTE Etológia Tanszékén induló kutatási projekt (Cognitive Ageing in Dogs, EU ERC Starting Grant) az emberrel együtt élő kutyák sikeres öregedésének folyamatát vizsgálja viselkedési, genetikai és idegtudományi szinten. Sikeres öregedés esetén a kognitív hanyatlás nem befolyásolja negatívan az életminőséget. A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása a legkorszerűbb biológiai módszerekkel, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást.

A kutatás célja elősegíteni a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, ezzel hozzájárulva az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is.

A kutatócsoportól bővebben itt olvashat: https://kutyaetologia.elte.hu/szenior-csaladi-kutya-program/

Jelentkezés:

A jelentkezési lap kitöltésével: ITT

További információ:

Szabó Dóra

szeniorkutya@gmail.com, 06 30 545 6066

GYIK

Részt vehet-e epilepsziában szenvedő kutya?

Amennyiben a kutya az alkalmazott kezelések mellett tünetmentes, nem szenved nagy rohamoktól, akkor ez nem kizáró ok.

Részt vehet-e ételallergiától szenvedő kutya?

Igen, de kérjük jelezze az allergiát a jelentkezés során.

Részt vehet-e ízületi gyulladásban (arthritis) vagy diszpláziában szenvedő kutya?

Amennyiben a kutyának fájdalmas a mozgás, nehezére esik felállnia, lemennie néhány lépcsőn akkor sajnos nem vehet részt a programban, mivel nem tenne neki jót a foglalkozásokkal járó terhelés.

Részt vehet-e vak vagy süket kutya?

Sajnos nem.

Járhat-e egy kutya felváltva különböző gazdákkal az órákra?

Nincs akadálya annak, hogy a kutya különböző gazdákkal vegyen részt a foglalkozáson. A kérésünk csupán annyi, hogy minden gazda tudja, mi történt az elmúlt foglalkozásokon.

Járhat-e egy gazda több kutyával az órákra?

Egy csoportban egy gazda csak egy kutyával vehet részt. A foglalkozások alatt a teremben kizárólag a résztvevő kutyák tartózkodhatnak. Egy szomszédos szobában lehetőség van bokszok elhelyezésére, de a várakozó kutyák nem zavarhatják a foglalkozást (ugatás, nyüszítés). Másik időpontban tartott másik csoportban részt lehet venni második kutyával.