Hogyan öregednek a kutyák? – a Szenior Családi Kutya Program hosszútávú kérdőíves vizsgálata

Hogyan öregednek a kutyák? – a Szenior Családi Kutya Program hosszútávú kérdőíves vizsgálata

Lassie_meets_with_sponsor_1954

Lezárult a Szenior Családi Kutya Program kutyák öregedését vizsgáló kérdőívének első adatfelvételi szakasza. A kérdőívet fantasztikusan sokan töltötték ki, nagyon köszönjük a rengeteg megosztást, hírverést és legfőképp a sok-sok időt és energiát, amit ránk szántatok.
Nagyon sokan jelentkeztek a hosszútávú kérdőíves vizsgálatunkra is, velük a későbbiek folyamán majd újra felvesszük a kapcsolatot.

Az adatok feldolgozása elkezdődött, de már most örömmel megosztunk pár éredekességet a kutyák öregedését vizsgáló kérdőívünkből

hogyanjutottakutyahoz

Érdemes megnézni, hogy a válaszadók hogyan jutottak a kutyájukhoz. Minden ötödik kutyát az utcáról, vagy menhelyről fogadtak be.

Screen Shot 2016-06-21 at 16.53.37 copy

A gazdák elmondása szerint 10-ből 4 kutyát ért súlyos trauma az élete során.
Screen Shot 2016-06-22 at 11.59.14

A leggyakoribb egészségügyi problémákra vonatkozó kérdésünkből kiderült, hogy a fogazatot és az ízületeket érinti a legtöbb probléma. De minden tizedik kutya hallás-, és/vagy látás problémával is küzd.
Ezért is lenne nagyon hasznos, ha ezekre a problémákra kidolgoznánk egy sztenderd tesztet, amellyel skálázható lenne a hallás- és a látáskárosodás mértéke.

Screen Shot 2016-06-22 at 12.00.56A kutyatulajdonosok szerint a hosszú élet titka az egészséges táplálkozás, a szerencsés genetika és a jó szociális kapcsolatok.
Biztosak vagyunk benne, hogy ezekről sokkal többet fogunk még megtudni ennek a hosszútávú kutatási projektnek köszönhetően.
Ehhez persze szükségünk van arra, hogy továbbra is minél több kutyatulajdonos együttműködjön velünk!

A többségében egyéni kitöltők mellett számos kutyaiskolától is kiemelkedően sok kitöltés érkezett, ilyen a Népszigeti, a Topmancs, a Cerberos, a Debreceni, az Őrmezői Kutyasuli és a Kutyaparadicsom. Nekik külön köszönjük az együttműködést, és számítunk rájuk a további vizsgálatokban is. A Farmina Pet Foods Magyarország és az Etológia Tanszék nyereményeit kisorsoltuk azon kitöltők között, akik jelentkeztek a nyereményjátékunkra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.