GYIK

KÉRDÉS: Hol találkozhatok kutatókkal, ahol beszélgethetünk kutyákról, macskákról, állatokról?
VÁLASZ: Az ELTE Etológia Tanszék nyilvános programjairól a következő oldalakon tájékozódhat:

KÉRDÉS: A kutyámmal problémáim vannak, mit tehetek?
VÁLASZ: Kutyák, macskák viselkedési problémáival kapcsolatban azt javasoljuk, hogy forduljanak kutyaiskolákhoz, kiképzőkhöz, viselkedésterapeutákhoz (pl. Best Dog, SciDog), és beszéljenek meg egy személyes találkozót, ahol a kutyát és lehetőség szerint az életkörülményeit is megismerheti a szakember. Az Etológia Tanszék munkatársai többségének nincs kutyakiképzői tapasztalata, se viselkedésterapeuta képzettsége. A problémák kialakulása és kezelhetősége számtalan tényezőtől függ, ezért még tapasztalat birtokában sem lehet egy e-mail vagy telefonhívás alapján megbízható tanácsokat adni a távolból.

KÉRDÉS: Kutyakiképzőként csak pozitív kiképzési formát használok. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami, amit én/mi tehetünk annak érdekében, hogy az embereket felvilágosítsuk a humánus, pozitív kiképzésről, arról, hogy minden élőlény tanulhat erőszak nélkül, és a tanulás mögötti tudományról.
VÁLASZ: Mivel a kutyakiképzés természetből fakadóan nagyobbrészt üzleti alapon folyik, “tudományos alapú” kutyakiképzési irányzat elvétve akad. Az Etológia Tanszéknek sajnos nem áll módjában meghatározni, hogy kik és milyen témában tarthatnak kutyás bemutatókat Magyarországon, valamint etológusokként nem is tisztünk a különböző irányzatok elemzése, összehasonlítása. Természetesen az ismeretterjesztést fontosnak tartjuk, ezért is számolunk be évente a legfrissebb tudományos eredményekről a gazdák számára tartott előadásainkon (http://kutyaetologia.elte.hu/kutyaetologia-konferencia/), azonban konkrét esetekben nem adunk ki ilyen állásfoglalást. Nagyon jó szolgálatot tesz azonban, ha minél több ember személyesen vesz részt a felvilágosításban, mindenképp erre bátorítjuk erre Önt is!

KÉRDÉS: Mi az etológia? 
VÁLASZ: Az etológia a természetben előforduló viselkedés tanulmányozásával foglalkozó biológiai megalapozottságú tudomány. Éppen ezért furcsa, hogy sokan használják a „kutyapszichológia” kifejezést, noha a „lélektudomány” tárgya sok szempontból eltér az etológiáétól. Első lépésként érdemes meghatározni mit nevezünk viselkedésnek. Egy közkeletű meghatározás szerint a viselkedés olyan belsőleg koordinált válasz akció (vagy annak elmaradása), amely belső vagy külső ingerek hatására következik be. Érdemes még mindehhez hozzá tenni, hogy bármi csak akkor nevezhető viselkedésnek, ha az ember (kutató) által közvetlenül észlelhető.
Amikor a kutató egy bizonyos viselkedést helyez vizsgálatainak középpontjába, alapvetően négyféle kérdésre keresheti a választ, amelyek mindegyike valójában a viselkedés okozatait keresi.
Tovább Miklósi Ádám professzor, az ELTE Etológia tanszék vezetőjének írásához:

KÉRDÉS: Hogyan lehetek etológus?
VÁLASZ: Legcélszerűbb, ha először biológus alapszakra jelentkezik valamelyik egyetemen. A 3 éves alapképzés elvégzése után 2 évet kell tanulni biológus mesterképzésben, miközben az Etológia Tanszéken megírhatja az etológiai témájú szakdolgozatát. Az etológus képzése a Biológia Doktori Iskolában további 3 éves program elvégzésével fejeződik be. Ennek előfeltétele a sikeres BSc és MSc diploma, a kiváló kutatómunka, a megfelelő angolnyelv-tudás, valamint személyes kvalitások, például a kitartás, motiváció, kudarctűrés és kreativitás.
A Doktori Iskolába bármilyen felsőfokú diplomával lehet jelentkezni, de tapasztalataink szerint jelentős előny a szakirányú végzettség.
Középiskolás szint alatti tehetséggondozásra nincs módunk, de gyerekeket is szívesen látunk a programjainkon.

KÉRDÉS: Hol jelentkezhetek szakdolgozónak?
VÁLASZ: Keresse meg e-mailben azt a kutatót, akinek szimpatikusnak találja a kutatási területét:
E-mail címek itt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.