Eutanázia: a döntés meghozatala

Eutanázia: a döntés meghozatala

Már vagy két éve, hogy először tapintottuk ki azt a furcsa dudort Ruby lábán.  Sajnos hamar kiderült, hogy halálos tumorral van dolgunk. Nem sokkal később fájdalmai támadtak… majd erősödtek… már a gyógyszer sem segített… nem akartuk, hogy tovább szenvedjen. Végül az eutanázia mellett kellett döntenünk. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ez történhet korábban oly életvidám társunkkal, aki addig minden sétánkra elkísért. Különös módon, egy évre rá Molly cicánk is lábdaganat miatt pusztult el, noha egyébként nem igazán kedvelték egymást Rubyval…

Melyik állatbarátnak ne lenne hasonló, szívszaggató története kedvence elvesztéséről. A lassú lefolyású, halálos betegséggel sújtott négylábú családtag gondozása különösen nagy lelki terhet jelent a szerető gazdának.

Az emberhez hasonlóan a kutyáknál is ritka, hogy pusztán idős koruknál fogva, betegség nélkül térnek végső nyugalomra. Sok esetben hosszabb időszak előzi meg az elkerülhetetlen végkifejletet, mely során a kutya életminősége fokozatosan csökken, az állat egyre több egészségügyi problémával küzd. Ezek súlyosságáról saját megfigyeléseink és az állatorvos szakvéleménye alapján alkothatunk valós képet. Egy sok éven át szeretett házi kedvenc közelgő elvesztésének tudata nehezen feldolgozható érzelmeket kelt minden felelős állattartóban. Cikksorozatunk első része az eutanázia és a természetes halál mérlegelésében kíván útmutatást nyújtani.

Sajnos eljöhet a nem várt pillanat, amikor ringbe száll egymással két ellentétes törekvésünk. Egyrészt szeretnénk minél inkább meghosszabbítani kutyánk életét, hogy még sok szép napot tölthessünk együtt, másrészt kötelességünk megóvni a szenvedéstől. A dilemma feloldásának hasznos segédeszköze lehet a Dr. Villalobos által létrehozott 7 szempontból álló, egyenként 0-10 ponttal értékelhető skála, mely segíti az állat állapotának lehető legobjektívebb felmérését. Egy tökéletesen egészséges kutya a maximális pontszámot, tehát 70 pontot kaphat. A 35 feletti pontszám megfelelő életminőségre utal, de fájdalomcsillapítással, modern gyógyszeres kezeléssel és gondos ápolással jelentős javulást lehet elérni. Érdemes rendszeresen elvégezni a értékelést, hogy figyelembe tudjuk venni a változásokat. Pontozzuk kutyánk általános egészségi állapotát a következő lista alapján vagy az ITT letölthető táblázat segítségével (szempontonként 0-10 közti számmal, ahol 10 pont az ideális)!

A hét fő szempont:

 1. Fájdalom

  A fájdalom megfelelő kezelése és az akadálymentes légzés elsődlegesek. Súlyos légzési elégtelenség esetén sürgős orvosi beavatkozásra van szükség. Tehát megfelelő a fájdalomcsillapítás és a légzés is? Szükség van mesterséges lélegeztetés alkalmazására?
  Fájdalomra utalhat többek között:

  • fokozott hangadás (nyöszörgés, nyüszítés, vonyítás, üvöltés, ugatás stb.)
  • túlzott lihegés nyugalomban, légzés nyitott szájjal
  • bizonyos terület folyamatos nyalogatása
  • remegés
  • elrejtőzés; kontaktus kerülése vagy épp szokatlan mértékű keresése
  • érzékenység bizonyos pontok érintésére
  • morgás, harapás
  • szokatlanul sok alvás
  • étvágytalanság, megváltozott folyadékbevitel
  • problémák a szobatisztasággal
  • nehézkes járás, sántikálás
  • nyughatatlanság, körözés
  • kevés mozgás, nehézkes felkelés, azonnali visszafekvés
  • szokatlan testhelyzet alvás közben
  • furcsa arckifejezés, tág pupilla, üveges vagy álmos tekintet
  • lelapított fül
  • fakó bunda, helyenként felálló szőr
 2. Étvágy

  Meg kell fontolni, hogy valóban eleget eszik-e a kutya. Ebben a rendszeres testtömeg mérés segíthet. Szükséges-e kézből etetni vagy nyelőcső implantátumot alkalmazni?

 3. Hidratáció

  Ellenőrizzük, hogy kutyánk dehidratált-e! Emeljük meg a a kutya bőrét a lapockái közt! Ideális az, ha a bőr azonnal visszaugrik az izmokra. A dehidratáció tünete az orr és a száj szárazsága, a nyálkahártya tapadóssá válik. Szükség esetén infúzióval pótolható a folyadék.

 4. Higiénia

  Ha a kutya keveset mozog, sokat fekszik, fontos a felfekvési sebek megelőzése. Ilyenkor kiemelten fontos a szőrzet ápolása, különösen vizelet-/székletürítés után. Készítsünk neki megfelelően puha, kényelmes fekhelyet! A sebeket mindig tartsuk tisztán!

 5. Vidámság

  Optimális esetben a kutya élete végéig élvezi a gazdájával töltött időt. Érdemes olyan feladatokkal gazdagítani a játékot, amelyek biztosítják a szükséges testi és szellemi kihívást. Fontos kérdés, hogyan változik a kutya örömének és érdeklődésének kifejeződése az idő múlásával. Például miként köszönti gazdáját, hogyan reagál kedvenc játékaira. Felfedezhetőek négylábú társunkon a depresszió, a magány, a nyugtalanság, az unalom vagy az ijedtség jelei? Megoldható, hogy fekhelye közelebb legyen a család mindennapi tevékenységéhez?

 6. Mozgékonyság

  Fel tud kelni a kutya segítség nélkül? Örül a sétának? Szüksége van emberi vagy mechanikai támaszra a mozgáshoz? Rohamai vannak, botladozik? Egy amputált lábú kutya is élhet minőségi életet, ha a gazda kellőképp elkötelezett a gondozása iránt.

 7. Több jó nap mint rossz

  Ha a betegségtől való szenvedéssel töltött napok felülmúlják az örömtelieket, komolyan el kell gondolkozni, hogy fenntartható-e az egészséges kutya-gazda kapcsolat.

Az állatot mindenképp meg kell kímélni a felesleges kínoktól. Amennyiben kutyánk békésen és fájdalom nélkül otthon tölti utolsó napjait, nincs ok az aggodalomra. Ha azonban nem lehet enyhíteni szenvedését, a gazdának kell meghoznia a nehéz döntést. Ehhez szaktanácsot minden esetben az állatorvostól kérjünk! A vizsgálatok eredményei pontosabb információt nyújtanak az egészségi állapotról, mint a gondozó megfigyelései. A végső elhatározás viszont, hogy mikor altassák el a kutyát, az állattartó feladata. Az állat jóléte, életöröme továbbra is jobbára szubjektív módon ítélhető meg, mint ahogy az is a gazdától függ, mennyit tud megtenni az egyre több törődést igénylő kutyáért.

Előfordul, hogy az állatorvos egészen bizonyosan kijelentheti, hogy eutanáziát kell alkalmazni. A gazdának természetesen nehezebb a helyzete, de ha a következő problémákra nem sikerül megoldást találni, elérkezett a döntés ideje:

 • krónikus fájdalom, mely gyógyszeres kezeléssel nem kontrollálható
 • gyakori hányás vagy hasmenés, mely súlyos kiszáradást és súlyvesztést eredményez
 • a táplálék teljes visszautasítása
 • nem tudja visszatartani a székletét/vizeletét, ezért gyakran maga alá ürít (ha nem megoldható bundája és fekhelye tisztán tartása, test szerte elfertőződő felfekvési sebek jelenhetnek meg)
 • nem érdeklődik és nem leli örömét kedvenc időtöltéseiben pl. séta, játék a gazdával vagy más kutyákkal, jutalmazás, simogatás stb.
 • nem tud megállni a lábán; elesik, ha menni próbál
 • krónikus légzési nehézségek, krónikus köhögés

Ilyen esetben az eutanázia nyújthat békés és fájdalommentes megoldást a szenvedő állat számára. Fontos tudni, hogy az állatorvosok szakszerű és kíméletes altatással segíthetik át kedvencünket élete legnehezebb időszakán.

Mióta tudományos igényességgel vizsgálják a társállatok elvesztésével járó lelki trauma körülményeit, a kutatóknak sikerült fényt deríteniük néhány érdekes összefüggésre. Egy amerikai kérdőíves felmérés eredményei azt mutatják, hogy az eutanáziát választó gazdák kevésbé szenvednek bánattól, szociális izolációtól és az önkontroll elvesztésétől, mint azok, akiknek kedvence természetes módon hal meg. Ennek hátterében állhat az is, hogy az állatorvos fontos lelki támaszt is nyújt a nehéz időkben, megóvva a gazdákat a társadalomtól való elszigetelődéstől.

Eutanáziával foglalkozó sorozatunk első része a döntés meghozatalához nyújt szempontokat. A második részben a felkészüléshez adunk tanácsokat. A harmadik részben Dr. Czeibert Kálmán állatorvos ismerteti, hogyan zajlik az eutanázia. Végül a gyász feldolgozásáról esik szó.

Kutyák öregedésével kapcsolatban kutatás zajlik az ELTE Etológia Tanszékén. További információ: Szenior Családi Kutya Program

Forrás:

McCutcheon, Kelly A., and Stephen J. Fleming. “Grief resulting from euthanasia and natural death of companion animals.” OMEGA-Journal of Death and Dying 44.2 (2002): 169-188.

http://www.americanhumane.org/fact-sheet/euthanasia-making-the-decision/

http://www.dogster.com/lifestyle/dog-pet-euthanasia-decision-death-loss-of-a-pet-goodbye

http://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/end-life-care

http://pawspice.com/clients/17611/documents/QualityofLifeScale.pdf

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *