Eutanázia: a döntés meghozatala

Eutanázia: a döntés meghozatala

Már vagy két éve, hogy először tapintottuk ki azt a furcsa dudort Ruby lábán. Sajnos hamar kiderült, hogy halálos tumorral van dolgunk. Nem sokkal később fájdalmai támadtak… majd erősödtek… már a gyógyszer sem segített… nem akartuk, hogy tovább szenvedjen. Végül az eutanázia mellett kellett döntenünk. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ez történhet korábban oly életvidám társunkkal, aki addig minden sétánkra elkísért. Különös módon, egy évre rá Molly cicánk is lábdaganat miatt pusztult el, noha egyébként nem igazán kedvelték egymást Rubyval…

Az emberhez hasonlóan a kutyáknál is ritka, hogy pusztán idős koruknál fogva, betegség nélkül térnek végső nyugalomra. Sok esetben hosszabb időszak előzi meg az elkerülhetetlen végkifejletet, mely során a kutya életminősége fokozatosan csökken, az állat egyre több egészségügyi problémával küzd. Ezek súlyosságáról saját megfigyeléseink és az állatorvos szakvéleménye alapján alkothatunk valós képet. Egy sok éven át szeretett házi kedvenc közelgő elvesztésének tudata nehezen feldolgozható érzelmeket kelt minden felelős állattartóban. Cikksorozatunk első része az eutanázia és a természetes halál mérlegelésében kíván útmutatást nyújtani.

ITT letölthető táblázat segítségével (szempontonként 0-10 közti számmal, ahol 10 pont az ideális)!

A hét fő szempont:

 1. Fájdalom

  fokozott hangadás (nyöszörgés, nyüszítés, vonyítás, üvöltés, ugatás stb.)

 2. bizonyos terület folyamatos nyalogatása
 3. elrejtőzés; kontaktus kerülése vagy épp szokatlan mértékű keresése
 4. morgás, harapás
 5. étvágytalanság, megváltozott folyadékbevitel
 6. nehézkes járás, sántikálás
 7. kevés mozgás, nehézkes felkelés, azonnali visszafekvés
 8. furcsa arckifejezés, tág pupilla, üveges vagy álmos tekintet
 9. fakó bunda, helyenként felálló szőr
 10. Étvágy

  Ellenőrizzük, hogy kutyánk dehidratált-e! Emeljük meg a a kutya bőrét a lapockái közt! Ideális az, ha a bőr azonnal visszaugrik az izmokra. A dehidratáció tünete az orr és a száj szárazsága, a nyálkahártya tapadóssá válik. Szükség esetén infúzióval pótolható a folyadék.

 11. Higiénia

  Optimális esetben a kutya élete végéig élvezi a gazdájával töltött időt. Érdemes olyan feladatokkal gazdagítani a játékot, amelyek biztosítják a szükséges testi és szellemi kihívást. Fontos kérdés, hogyan változik a kutya örömének és érdeklődésének kifejeződése az idő múlásával. Például miként köszönti gazdáját, hogyan reagál kedvenc játékaira. Felfedezhetőek négylábú társunkon a depresszió, a magány, a nyugtalanság, az unalom vagy az ijedtség jelei? Megoldható, hogy fekhelye közelebb legyen a család mindennapi tevékenységéhez?

 12. Mozgékonyság

  Ha a betegségtől való szenvedéssel töltött napok felülmúlják az örömtelieket, komolyan el kell gondolkozni, hogy fenntartható-e az egészséges kutya-gazda kapcsolat.

Előfordul, hogy az állatorvos egészen bizonyosan kijelentheti, hogy eutanáziát kell alkalmazni. A gazdának természetesen nehezebb a helyzete, de ha a következő problémákra nem sikerül megoldást találni, elérkezett a döntés ideje:

 • gyakori hányás vagy hasmenés, mely súlyos kiszáradást és súlyvesztést eredményez
 • nem tudja visszatartani a székletét/vizeletét, ezért gyakran maga alá ürít (ha nem megoldható bundája és fekhelye tisztán tartása, test szerte elfertőződő felfekvési sebek jelenhetnek meg)
 • nem tud megállni a lábán; elesik, ha menni próbál
 • Ilyen esetben az eutanázia nyújthat békés és fájdalommentes megoldást a szenvedő állat számára. Fontos tudni, hogy az állatorvosok szakszerű és kíméletes altatással segíthetik át kedvencünket élete legnehezebb időszakán.

  Eutanáziával foglalkozó sorozatunk első része a döntés meghozatalához nyújt szempontokat. A második részben a felkészüléshez adunk tanácsokat. A harmadik részben Dr. Czeibert Kálmán állatorvos ismerteti, hogyan zajlik az eutanázia. Végül a gyász feldolgozásáról esik szó.

  Szenior Családi Kutya Program

  McCutcheon, Kelly A., and Stephen J. Fleming. “Grief resulting from euthanasia and natural death of companion animals.” OMEGA-Journal of Death and Dying 44.2 (2002): 169-188.

  http://www.americanhumane.org/fact-sheet/euthanasia-making-the-decision/

  http://www.dogster.com/lifestyle/dog-pet-euthanasia-decision-death-loss-of-a-pet-goodbye

  http://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/end-life-care

  http://pawspice.com/clients/17611/documents/QualityofLifeScale.pdf

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.