EEG: elektroenkefalográfia

POLISZOMNOGRÁFIÁS ALVÁSVIZSGÁLAT

Felkészül…

eeg

Alszik 🙂

dscn0410-copypipiter2

A kutyák agyműködésének vizsgálata új, fájdalommentes módszerekkel lehetővé teszi az etológusok számára, hogy a látható viselkedés mélyére nézzenek és annak idegrendszeri alapjait vizsgálják. Ennek egyik módja a poliszomnográfiás alvásvizsgálat, melynek során elemezhetjük az alvás közbeni agyi aktivitást (elektroenkefalográfia, EEG), szemmozgásokat, légzést és szívritmust. Ennek fájdalommentes, bőrre ragasztható elektródákkal működő formáját sikeresen alkalmaztuk kutyákon, akik gazdájuk jelenlétében alhatnak egy jóízűt a tanszéki alváslaborban. Ezalatt mi vizsgálhatjuk az alvási szokásaikat, fázisaikat, alvásminőséget és a napi élmények hatását ezekre. Tesztjeink során nem használunk semmilyen nyugtatót csak türelmesen kivárjuk, amíg a kutya magától elalszik. A gazdák ezalatt olvashatnak, filmet nézhetnek vagy maguk is aludhatnak egy jót!

Olvassátok az egyik kedves gazda beszámolóját, aki idős kutyájával az EEG vizsgálatban vett részt:
“Köszönjük Anna a kedvességedet és a türelmedet! A tegnapi nap nagy élmény volt mindkettőnknek. Kormi nagyon felszabadultan és jól érezte magát, a tükrös lift különösen tetszett neki, a forgóajtón pedig kétszer is vissza akart menni. Ő egyébként egy visszafogott, fegyelmezett kutya, akinek elsőre elnyerted a bizalmát, ami – hidd el nekem – nála nem gyakori.
A vizsgálat alatt olyan szépen aludt, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Jót horpasztottunk mind a ketten, igazi “ottalvós” buli volt! Köszönjük a lehetőséget, a videókat és a fotókat is! Mindenkit arra bíztatok, hogy aki tudja, vállalja be a vizsgálatot! Érdekes volt, főleg a kutya reakciója az új helyre, helyzetre, a szokatlan környezetre. Nem gondoltam volna, hogy Kormi így beleszeret az egészbe. Alig akart eljönni!”

kormi

Az alvásvizsgálathoz nem szükséges semmilyen előzetes tréning vagy képzés, ugyanakkor időigényes vizsgálat és általában több mint egy alkalommal kell ismételni a mérést, mivel az első alkalom egy ún. adaptáció mely ahhoz kell, hogy a kutyák hozzászokjanak az új helyhez és az elektródák felrakásához.

Az eddigi résztvevők dicsőségfala:

group_photo

 

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektroenkefalogr%C3%A1fia