Aktuális viselkedéstesztjeink

Ezen az oldalon egy rövid ismertetőt találsz a jelenleg futó vizsgálatainkról. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld, te és a kutyád vajon hogyan teljesítetek, jelentkezz az egyes teszteknél megadott email címen, ahol bővebb felvilágosítást is kaphatsz az adott teszttel kapcsolatban.


Féltékenység vizsgálata kutyáknál

Féltékeny viselkedés olyankor jelenik meg, amikor az egyed egy számára fontos kapcsolat elvesztését félti egy rivális miatt, például amikor a gazda egy másik kutyával foglalkozik. A viselkedés azonban nem jelenik meg, amikor a gazda egy tárgyra fordítja figyelmét. De vajon mi történik akkor, ha a tárgy nem csak egy szimpla tárgy, hanem olyan viselkedést mutat, mint például egy kutya?

A tesztben a kutyák először egy ember és egy távirányítós autó viselkedését figyelik meg, majd megnézzük, hogyan reagálnak, amikor a gazda kizárólag egy másik kutyával, illetve a korábban megismert távirányítós autóval foglalkozik.

Ilyen kutyákat várunk a tesztre:
– Legalább 2 kutya él a háztartásban
– Kutyáid közül legalább az egyik mutat féltékeny viselkedést a másikkal szemben
– 1 évnél idősebb kutya
– Kutyád nem vett részt még kisautós tesztben a tanszéken

Ennyi idő szükséges a teszt végrehajtásához:
Kb. 30 perc

Az alábbi időpontokban van lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés alapján bármikor

További információ és jelentkezés:
Laczi Beatrix: laczi.trixi@gmail.com
 

fMRI tréning

Kedves Kutyatulajdonos!

Egy nem mindennapi kutatásban való részvételre invitálunk Benneteket!

Elsők között a világon a kutyák elmebeli képességeit vizsgáló tudományos projekt részeseivé válhattok. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport tagjaiként célunk, hogy új felfedezéseket tegyünk a kutyák agyműködésével kapcsolatban. Kutatócsoportunk a világon elsőként végzett funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot éber, nem rögzített családi kutyákon, akik gazdájukkal együtt vettek részt a kutatásban. Mindezt egy olyan pozitív megerősítésen és szociális tanuláson alapuló módszer teszi lehetővé, melynek eredményeképp a kutyák élvezettel működnek együtt velünk a mérésekben.

Kutatócsoportunk most további önkénteseket toboroz, akik szeretnének részt venni kutyájukkal vizsgálatainkban, hogy még többet megtudhassunk arról, hogyan gondolkoznak, miben hasonlítanak ránk, és miben különböznek tőlünk.

 

Ha Ti is szeretnétek az elmEBajnok klub tagjaivá válni, tisztában kell lennetek azzal, hogy mint szinte minden ekkora horderejű kutatás, ez is nagy elköteleződéssel (hosszú ideig tartó tréninggel) jár, a felkészítés eredményeképp a kutya megtanul perceken át teljesen mozdulatlanul feküdni az fMRI mérés során. Mivel nem célunk olyan kutyákat is bevonni a kutatásba, akik nem szívesen vennének részt a tesztekben, a szkennernél végzett tréning elkezdését két szintfelmérő előzi meg.

A jelentkezés feltételeiről a mellékelt dokumentumokban olvashattok. Az otthoni felkészülés után az alábbi e-mail címen jelentkezhettek az első szintfelmérőre:
Báji Rita: bajrit@gmail.com

Ízelítőül néhány tudósítás az eddigi eredményeinkről:
http://index.hu/tudomany/2014/02/21/elte/
https://www.youtube.com/watch?v=OzTvRWdKpFA
http://444.hu/2015/01/04/kutyak-vazlat/
http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/02/20/how-voices-tickle-the-dog-brain/
http://www.bbc.com/news/science-environment-26276660

 
 
 

Matuzsálem kutatásunkhoz keressünk extrém idős kutyákat

matuzsalem_banner


Otthoni DNS mintavétel 15 éves, vagy annál idősebb kutyáktól

15 évnél idősebb kutyák jelentkezést várjuk egy egyszerű és egyáltalán nem megterhelő vizsgálathoz. Aki szeretne résztvenni, annak nem kell mást tennie, csak otthon benyúlni a kutyája szájába és fülpálcikával egy kis mintát vennie a szájnyálkahártya felületéről, majd elküldeni nekünk postán.
Kérjük a fényképes útmutató alapján végezzétek el a mintavételt!
Sok sikert kívánunk, és izgatottan várjuk a beérkező pálcikákat!

A mintavételhez szükséges:
4 db egyszerű fülpálcika;
1 olló;
1 pohár;
kevés alufólia
1 boríték
toll, papír

Postacímünk:

ELTE Etológia Tanszék, 1117 Pázmány Péter sétány 1./c

DNA mintavétel