Jelentkezz tesztjeinkre!

Ezen az oldalon egy rövid ismertetőt találsz a jelenleg futó vizsgálatainkról. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld, te és a kutyád vajon hogyan teljesítetek, jelentkezz az egyes teszteknél megadott email címen, ahol bővebb felvilágosítást is kaphatsz az adott teszttel kapcsolatban.

Kutyák öregedésének vizsgálata

Kubinyi Enikő
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: bármilyen fajátjú, nemű és képzettségű 8 (nagytestűnél 6) évnél idősebb kutyák
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
A vizsgálat több tesztből áll, amikre külön-külön is lehet jelentkezni. A tesztek hossza 20 perc és 3 és fél óra között változik
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ: seniorfamilydogproject@gmail.com, Jelentkezéshez kérjük, töltse ki EZT a kérdőívet
Rövid leírás
Az öt éves, EU által támogatott kutatási projekt (Cognitive Ageing in Dogs) az emberrel együtt élő kutyák sikeres öregedésének folyamatát vizsgálja viselkedési, genetikai és idegtudományi szinten. Sikeres öregedés esetén a kognitív hanyatlás nem befolyásolja negatívan az életminőséget. A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása a legkorszerűbb biológiai módszerekkel, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást.

A kutatás részeként több mint száz idősödő kutya életét követjük éveken át. Ehhez várjuk 8 (nagytestűeknél 6) évnél idősebb kutyák gazdáinak jelentkezését, akik rendszeresen részt vennének a Szenior Családi Kutya Program vizsgálataiban.

Bővebb információ itt

Különböző szociális interakciók hatása a kutyák alvási szokásaira

Gergely Anna
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: bármilyen fajátjú, nemű és képzettségű 1 évnél idősebb kutyák
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
3 és fél óra/ alkalom, összesen 3 alkalom
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ: anna.gergely66@yahoo.com
Rövid leírás
A vizsgálat célja, hogy választ kapjunk a kérdésre, vajon befolyásolja-e a kutyák alvási mintázatát az alvást megelőző interakció a kísérletvezetővel. Humán vizsgálatokból tudjuk, hogy emberek esetében a pozitív és negatív élmény hatással van a mélyalvás és a REM (gyors szemmozgással kísért) alvási szakasz bizonyos tulajdonságaira. Feltételezéseink szerint ez a kutyáknál is hasonlóan működhet.
A kísérlet első lépése egy ún. adaptációs alkalom melynek során a kutya minden előzetes élmény nélkül alszik egy jót a kényelmes laborban, természetesen a gazdája jelenlétében. Ez az alkalom azért fontos, hogy a kutya megszokja az elektródák felragasztását és az új helyet. A második és harmadik alkalommal a teszt előtt pár perces pozitív (simogatés, játék) vagy kissé negatív (nem reagáló és fenyegetően megközelítő kísérletvezető) hatás éri a kutyát egy másik helyiségben, majd ezt követi az alvás.

fMRI tréning

Szabó Dóra
Kedves Kutyatulajdonos!

Egy nem mindennapi kutatásban való részvételre invitálunk Benneteket!

Elsők között a világon a kutyák elmebeli képességeit vizsgáló tudományos projekt részeseivé válhattok. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport tagjaiként célunk, hogy új felfedezéseket tegyünk a kutyák agyműködésével kapcsolatban. Kutatócsoportunk a világon elsőként végzett funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot éber, nem rögzített családi kutyákon, akik gazdájukkal együtt vettek részt a kutatásban. Mindezt egy olyan pozitív megerősítésen és szociális tanuláson alapuló módszer teszi lehetővé, melynek eredményeképp a kutyák élvezettel működnek együtt velünk a mérésekben.

Kutatócsoportunk most további önkénteseket toboroz, akik szeretnének részt venni kutyájukkal vizsgálatainkban, hogy még többet megtudhassunk arról, hogyan gondolkoznak, miben hasonlítanak ránk, és miben különböznek tőlünk.

Ha Ti is szeretnétek az elmEBajnok klub tagjaivá válni, tisztában kell lennetek azzal, hogy mint szinte minden ekkora horderejű kutatás, ez is nagy elköteleződéssel (hosszú ideig tartó tréninggel) jár, a felkészítés eredményeképp a kutya megtanul perceken át teljesen mozdulatlanul feküdni az fMRI mérés során. Mivel nem célunk olyan kutyákat is bevonni a kutatásba, akik nem szívesen vennének részt a tesztekben, a szkennernél végzett tréning elkezdését két szintfelmérő előzi meg.

A jelentkezés feltételeiről a mellékelt dokumentumokban olvashattok. Az otthoni felkészülés után az alábbi e-mail címen jelentkezhettek az első szintfelmérőre:
Szabó Dóra: szaboodoora@gmail.com

Ízelítőül néhány tudósítás az eddigi eredményeinkről:
http://index.hu/tudomany/2014/02/21/elte/
https://www.youtube.com/watch?v=OzTvRWdKpFA
http://444.hu/2015/01/04/kutyak-vazlat/
http://phenomena.nationalgeographic.com/2014/02/20/how-voices-tickle-the-dog-brain/
http://www.bbc.com/news/science-environment-26276660


Szemkontaktus jelentésének vizsgálata kutya-ember, illetve kutya-kutya interakciók során

Bognár Zsófia
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Kölyök és felnőtt kutyákat egyaránt várunk
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
20 perc
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ: bognarzsof@gmail.com
Rövid leírás
Az embereknél a kommunikációs szándék kifejezésének egy kitüntetett módja a másik szemébe nézve a szemkontaktus felvétele. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a másik figyel ránk, további információk átadása válik lehetővé. A kutyák keresik az ember tekintetét kommunikációs szituációkban, de a fajtárssal létesített szemkontaktus feltehetően még elkerülést vált ki, mint a legközelebbi vadon élő rokonuknál, a farkasnál. Vizsgálatunk célja az, hogy megtudjuk, van-e különbség a szemkontaktus jelentésében kutya-kutya, illetve kutya-ember kommunikáció során. A tesztek során képeket vetítünk a kutyáknak ember- és kutya portrékról, illetve profilokról, és azt mérjük, mennyi ideig nézik a képet, illetve mennyi idő alatt közelítik meg.

Érzelem felismerés

Szánthó Flóra, Elodiie Gilmert
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: 1 éves vagy annál idősebb kutyákat, akik fogékonyak apporta feladatra
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
30 perc
A teszthez szükséges előkészület: egy online kérdőív kitöltése: http://goo.gl/forms/tfD9EKHJ4K
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ: floraceae@gmail.com (Szánthó Flóra)
Rövid leírás
Vizsgálatunk során, arra keressük a választ, hogyan változik a kutyák tárgyválasztása abban az esetben, ha egy számukra kedves tárgy (kutyajáték) és a gazda által kedvelt tárgy (színes karkötő) közül kell választaniuk, úgy, hogy a gazda vidám és undorodó érzelme a tárgyak felé nem egyezik meg a kutyák preferenciájával, hanem épp ellenkezőek. A vizsgálat részeként megfigyeljük azt is, hogyan reagálnak kutyák gazdáik különböző érzelemire, illetve mennyire ragadós a gazda ásítása kutyája számára.

Érintőképernyős teszt

Csibra Barbara
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: 6 hónaposnál idősebb és 10 évesnél fiatalabb kutyák
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
A teszteléshez előtréningre van szükség, amit a jelentkezőkkel egyénileg egyeztetünk. Többször kellene a tanszékre jönni tréningre, utána pedig folyamatosan zajlanának különböző tesztek
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés alapján bármikor – ha a kutya teljesítette az előtréning kritériumait
Bővebb információ: csibrabarbara@gmail.com (Csibra Barbara)
Rövid leírás
A tanszéken már több mint 15 éve keressük a leghatékonyabb módszereket arra, hogy megérthessük, hogyan gondolkodnak a kutyák. Persze a legtöbb gazdának határozott véleménye van ezekről a kérdésekről, és sokszor igazuk is van, ám szegény etológusoknak minden állításukat objektív megfigyelésekkel kell alátámasztaniuk. Pár éve már sikerrel alkalmaztunk egy izgalmas modern eszközt, a  touch screent a kutyák gondolkodási képességének tesztelésére, és most folytatjuk a  projektet.
A kutyák előbb megtanulják kezelni az érintőképernyőt (orrukkal megbökve a megfelelő jelet), majd a bemutatott képek variálásával például olyan bonyolult kérdésekre is választ kaphatunk, vajon képes-e a kutya az emberi arcokat megkülönböztetni más arcoktól, összekapcsolni hangokat és képeket, vagy épp érzékeltetni, ha azok szerinte nem illenek össze. Azaz olyan “kérdéseket” is feltehetünk neki, amelyeket egyébként nem, és a napi élet eseményei alapján a legempatikusabb gazda sem tudná megtippelni, vajon mit is mondana a kutya, ha értené a kérdést, és tudna rá válaszolni. Kérjük az érdeklődő gazdákat, ne tanítsák a kutyákat ezzel kapcsolatban addig semmire, amíg nem kapnak eligazítást a kísérletvezetőktől, mert a projektben csak úgy lehet részt venni, ha a protokoll szerinti tréninget kapja a kutya.

Féltékenység vizsgálata- kérdőíves felmérés

Abdai Judit
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Az online kérdőívet bárki kitöltheti
Ennyi idő szükséges a kérdőív kitöltéséhez: kb. 15 perc
Bővebb információ: abdai.judit@gmail.com
Rövid leírás
A jelen kérdőív segítségével a kutyák féltékeny viselkedésével kapcsolatban szeretnénk több információt megtudni. Kérjük, hogy a több kutyás gazdák minden kutyára külön kérdőívet töltsenek ki. Köszönjük, hogy a kitöltéssel segíti munkánkat!

A kutyák testkondíciója és eleséggel való motiválhatósága

Torda Orsolya
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: 1 évnél idősebb, normál testalkatú, vagy túlsúlyos és az alábbi fajták közé tartozik: német juhász, magyar vizsla, mudi, border collie, labrador retriever, golden retriever, beagle, cocker spániel
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
az első alkalom kb. 30 perc, a második alkalom kb. 30-45 perc
Bővebb információ: torda.orsolya@gmail.com (Torda Orsolya )
Rövid leírás
A tesztekben a kutya testkondíciója és élelemhez való viszonya közötti kapcsolatot szeretnénk vizsgálni. Két különböző tesztet csinálunk különböző napokon. Az első alkalommal egy preferencia tesztet csinálunk, hogy a kutya motiválható- e eleséggel, ha igen, akkor a teszt folytatásaként egy mutatott és egy másik edény közül kell választania a kutyának, több alkalommal.
A következő alkalommal a testkondíció és a kutya optimizmusa közötti összefüggést szeretnénk vizsgálni. Ez a teszt 2 részből áll, egy betanulási szakaszból, amikor a kutya az egyik oldalon földre helyezett edényben mindig jutalom falatot talál, míg a másik oldalra helyezett edény üres. A teszt fázisban az nézzük, a középre ( a „jutalmazott” és „üres” hely közé) lerakott edényre hogyan reagálnak a kutyák. Egy kutyának mindkét alkalommal részt kell vennie, csak így tudjuk értékelni a teljesítményét.

Kutyák hangadási szokásainak vizsgálata szeparáció során

Marx András, Faragó Tamás
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: 1 éves vagy annál idősebb kutyákat, akik szeparáció során gyakran nyüszítenek és legalább 3 hónapja együtt élnek a gazdával
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
kutyánként összesen 30 – 40 perc
A teszthez szükséges előkészület: 2 online kérdőív kitöltése a kutya hangadási szokásairól és szeparációs viselkedéséről
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés után az adott időpontban, hét közben vagy akár hétvégén.
Bővebb információ: marxandras@gmail.com (Marx András)
Rövid leírás
Ebben a tesztben azt vizsgáljuk, hogy a kutyák milyen hangokat adnak ki, mikor a gazdájuk egyedül hagyja őket egy számukra ismeretlen helyen. Először a tanszéki laborban, majd a TTK épületei között az udvaron kikötve kell a gazdáknak magukra hagyni őket, miközben mi hang és videó felvételt csinálunk a kutya viselkedéséről. A célunk megállapítani, hogy van-e olyan hangtani tulajdonsága a kutyák szeparáció alatt kiadott hangjainak, amiből megállapítható, hogy mekkora stresszt okoz bennük, ha a gazdájuk egyedül hagyja őket. Emellett DNS mintát is veszünk a kutyáktól, hogy a hangadásuk genetikai hátterét is fel tudjuk tárni. Fontos, hogy a gazda ismerje a kutyáját és kötődjenek egymáshoz ezért feltétel az, hogy már legalább egy pár hónapja együtt éljenek. Reméljük amellett, hogy segíti a munkánkat, még érdekesnek is fogja találni, hogyan viselkedik a kutyája, amikor Ön nincs a közelében.

Kérdőív a kutyák általános kondíciójáról, aktivitásáról és táplálkozásáról

Torda Orsolya, Pongrácz Péter
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Az online kérdőívet bárki kitöltheti
Ennyi idő szükséges a kérdőív kitöltéséhez: 15 perc
Rövid leírás
A kutya kondíciója, tartási és táplálási körülményei közötti kapcsolatokra szeretnénk fényt deríteni. Ezzel nemcsak az Etológia Tanszék kutatásait segíti, hanem reméljük, érdekesnek is találja majd a feladatot. A kérdőívet egy tulajdonos több kutyájára is kitöltheti, a lényeg az, hogy alaposan ismerje a jószágot, vagyis már jó néhány hónapja együtt éljenek az adott kutyával.

Érzelmek vizsgálata- Kérdőíves felmérés

Szánthó Flóra, Kubinyi Enikő
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Az online kérdőívet bárki kitöltheti
Ennyi idő szükséges a kérdőív kitöltéséhez: 5 perc
Rövid leírás
Az empátia fontos szerepet tölt be az emberek szociális kapcsolatainak kiépítésében. Az empátia egyszerűbb formája lehet az érzelmi szinkronizáció, amely már az állatvilágban is megjelenik, azonban kevés tudományos eredmény szolgál bizonyítékul. Ismert, hogy a gazdák és kutyáik személyisége hasonló (Turcsán és mtsai., 2012), így ha megállapítható egy gazda esetében hogy magas empátia szinttel rendelkezik, akkor vajon kutyája is hajlamosabb gazdája érzelmeire reagálni? Vizsgálatunkban egy olyan kérdőívet állítottunk össze, amelyben egyrészt a gazdák empátiájának fokát szeretnénk mérni, másrészt arra vagyunk kíváncsiak, hogy a gazdák hogyan vélekednek kutyáik viselkedéséről különböző érzelmi töltetű helyzetekben.

Dominancia kérdőív

Kubinyi Enikő
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Az online kérdőívet bárki kitöltheti, ha van legalább két kutyája
Ennyi idő szükséges a kérdőív kitöltéséhez: 15-20 perc
Rövid leírás
Jelen kutatás során azt vizsgáljuk, hogy milyen tényezők függnek össze a domináns pozícióval. Ha van legalább két kutyád, tudj meg többet kapcsolatukról!


Hangos a kutyád? – kérdőív

Pongrácz Péter
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Bármilyen kutya
Ennyi idő szükséges a kérdőív kitöltéséhez: 15 perc
Rövid leírás
Egy most induló vizsgálatunkban kutyák hangadási szokásait kívánjuk felmérni. Amikor kitölti a kérdőívet, ezzel nemcsak az Etológia Tanszék kutatásait segíti, hanem reméljük, érdekesnek is találja majd a feladatot. Szinte biztosra vehető, hogy első ízben fog olyan kérdéseken töprengeni, miszerint milyen helyzetekben morog, ugat, vagy éppen vonyít a kutyája, és hogy mi alakíthatja ezeket a hangadási formákat.

Beszélő kutya

Faragó Tamás
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Bármilyen korú és fajtájú „beszédes” kutya
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
10 perc
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés alapján bármikor
Bővebb információ és jelentkezés: mustela.nivalis@gmail.com (Faragó Tamás)
Rövid leírás
Most nem szükséges a környék összes fáját végigjelölni, hogy egy kutya ismertté váljon társai körében! Mi garantáltan eljutatjuk a felhívásunkra jelentkező „beszélő kutyák” mondanivalóját a többiekhez!
Egy hangvisszajátszásos vizsgálat ingeranyagának elkészítéséhez keresünk kutyákat, akik bizonyos szituációkban olyan elégedett/boldog/örömteli hangot adnak ki, ami nem ugatás. Jelentkezéskor kérjük írjátok meg, hogy milyen kontextusban adja ki a kutya a hangot, és amennyire lehetséges, azt is írjátok körül, hogy pontosan milyen hangot ad ki.

Felismerik-e a kutyák, mi látható egy képen?

Faragó Tamás
Ilyen kutyákat várunk a tesztre: Bármilyen fajtájú, 1 évnél idősebb kutya, akinek nem lóg a szemébe szőr
Ennyi idő szükséges a teszt
végrehajtásához:
5 perc*
Az alábbi időpontokban van
lehetőség erre a tesztre jönni:
Előzetes egyeztetés alapján hétköznap
Bővebb információ és jelentkezés: mustela.nivalis@gmail.com (Faragó Tamás)

*A teszt rövidsége miatt érdemes lehet más kísérletvezetőkkel is felvenni a kapcsolatot, és két vagy több tesztre egyszerre bejönni.

Rövid leírás
Meglepő módon még ma is viszonylag keveset tudunk arról, hogy a kutyák hogyan értelmezik a képeket, és egyáltalán fel tudják-e ismerni a valóság kétdimenziós leképezéseit, amelyek az emberi környezetben mindennaposak. Vizsgálatunk során projektor segítségével, egy vetítővásznon életnagyságú képeket mutatunk a kutyáknak, olyan hangbejátszásokkal együtt, amelyek közül az egyik az egyik képhez, míg a másik a másikhoz kapcsolható, miközben figyeljük, mikor melyik képet nézik a kutyák.

Kutyák kényszerbetegségei (kérdőíves vizsgálat)

Kubinyi Enikő
Ebben a vizsgáltban olyan érdeklődő gazdák is részt vehetnek, akik nem tudják a tanszéki tesztekre behozni a kutyájukat, de szívesen segítenék munkánkat.
A kutyák bizonyos viselkedészavarai számos esetben örökletes tényezőkre vezethetőek vissza. Ezek közé tartoznak a kényszerbetegségek is. A betegségeknek többféle megnyilvánulási formája van: a kutya kergetheti a saját farkát, egyhelyben pörög, sztereotip útvonalakat fut be, láthatatlan „legyeket” vagy fényfoltokat próbál elkapni, esetleg „hallucinál”, hosszú ideig meredten bámul valamit.
Finn kutatókkal együttműködésben az egyes kutyabetegségek mögött álló genetikai markerek feltérképezése a célunk. Az érintett kutyák mellett ugyanannyi azonos fajtájú egészséges (kontroll) kutyára is szükségünk van, így bármilyen fajtatiszta, törzskönyves kutya értékes a vizsgálat szempontjából.
Kutya kényszerbetegség videók:
youtube1
youtube2
youtube3