A Komplex Élmény Program tapasztalatai

A Komplex Élmény Program tapasztalatai

Akárcsak az embert, az idős kutyákat is fokozatos testi és szellemi leépülés fenyegeti. Jó hír, hogy odafigyeléssel ez a folyamat gyakran késleltethető. Számos probléma kerülhető el, ha gondoskodunk az ingerekben gazdag környezetről, a rendszeres mozgásról és az egészséges táplálkozásról. Ahhoz, hogy a mozgás és az elmetréningek pozitív hatását a kutatók tudományosan is vizsgálhassák, ennek megfelelő foglalkozásokat szerveztünk az ELTE Etológia Tanszékén. A tréningekre való bekerülés előfeltételei között szerepelt egy állapotfelmérő vizsgálat is, mely tanulságos eredményekkel szolgált.

A több mint nyolcvan megvizsgált kutya közül csupán egyetlen egy mozgásszervrendszere bizonyult teljesen egészségesnek. A gazdák elmondása alapján csak tucatnyi kutya élt aktív életet, sok sétával és hosszú kirándulásokkal. A kutyák negyede esett át élete során valamilyen műtéten, és közel ugyanennyi szenvedett csípőízületi problémáktól. A fizioterapeuta a jelentkezők nyolcadánál hát-ágyéki és keresztcsonti fájdalmakat, hátulsó testfélgyengeséget tapasztalt. Szintén valamivel több, mint tíz esetben merültek fel térdízületi elváltozások, melyből öt esetben a szalag sérült. Egy kutyánál a vizsgálat során derült ki a gazda számára is, hogy kedvencének éppenséggel el volt szakadva a térdízület elülső kereszteződő szalagja. Az ebek egy tizedének válla is érzékenységet mutatott.

Mivel a nyolcvan kutyából álló minta nem túl nagy, megkérdeztük Rostás Luca kutya-fizioterapeutát is, hogy mely problémákkal találkozik leggyakrabban munkája során.

Az időskori gerincproblémák – az emberhez hasonlóan – a kutyáknál is jelen vannak, melyek leggyakoribb tünetei a hátfájás és a hátsó testfél gyengesége. Ezek kutyáknál sokszor nehezen észrevehetők. Ha látjuk, hogy kutyánk nehezebben kel fel vagy fekszik le, nem szívesen lépcsőzik vagy ugrik be az autóba, esetleg lelassul, húzza a lábát, kopik a körme, érdemes szakemberhez fordulni. Gyakran előfordul az is, hogy csak a vizsgálat közben derül ki, hogy érzékeny, fájdalmas a gerinc izomzata, esetleg neurológiai kiesés is tapasztalható.

Mi állhat e tünetek hátterében és milyen egyéb betegségekkel kell számolnunk?

Idős kutyáknál a porckorongok veszítenek rugalmasságukból. Nagyon gyakori betegség még az ízületi porckopás és az ízületgyulladás is. Jellemzően azok a problémák súlyosbodnak, melyek már fiatal korban is jelen voltak.

Mit tehet a gazda, hogy korosodó kutyáját formában tartsa és a betegségek súlyosbodását megelőzze?

Nagyon hatékony módszer a kutya-fitness tréning. Azonban a mozgásszervi betegségek gyakori előfordulása miatt nem javasolt, hogy idős kutyával előzetes állapotfelmérés nélkül, otthon kezdjük gyakorolni. A Szenior Családi Kutya Program kutatásához kapcsolódóan tartott foglalkozások előtt is gondosan megvizsgáltuk a kutyákat, hogy kiszűrhessük azokat, amelyeknek a csoportos foglalkozás helyett inkább személyre szabott gyógytornára lenne szüksége. A komolyabb mozgásszervi elváltozásokról mindenképp tudnunk kell, mielőtt nekiállunk kutyusunkkal tornázni. Súlyosabb esetekben már nem kutya-fitnesst, hanem fizioterápiás módszereket kell használni a megfelelő eredmény eléréséhez. Ezért fontos az előzetes állapotfelmérés, melyet állatorvosunknál is el tudunk végeztetni. Ezután felkereshetünk egy kutya-gyógytornászt, akitől biztonságosan elsajátíthatjuk az alapokat, majd a kereskedelemben megvásárolható eszközökkel otthon is végezhetjük a tanult gyakorlatokat. A legfontosabb, hogy a lehetőségekhez és a képességekhez mérten minél tovább tartsuk mozgásban idős kutyánkat.

Hogyan segít ebben a kutyatorna?

A kutya-fitness foglalkozások során különböző, speciális egyensúlyozó, koordinációs eszközök és akadályok segítségével fejlesztjük többek között az izomzatot. Ez leginkább az ízülethez közeli mélyizmok fejlesztését jelenti, amelyeket még futással sem lehet elérni. Ezzel egy időben fejlődik a mozgáskoordináció, az egyensúlyérzék, az ügyesség és a végtag tudatosság.

Hány éves kutyával érdemes elkezdeni a fitness tréningeket, mikortól kell fokozottan figyelni kutyánk fizikai állapotára?

Fontos megjegyezni, hogy a kutyatorna nem csak idős kutyáknak való. Kutyánkat gyakorlatilag egész élete során érdemes gondosan figyelni. Nem csak sportbaleset, hanem egy rossz mozdulat is okozhat problémát. Az, hogy az öregedés fizikális tünetei mikor jelentkeznek, nagyban függ a kutya testméretétől, hiszen a nagyobb kutyák rövidebb ideig élnek. Az ingergazdag környezetben élő, aktív ebek esetében az időskori panaszok később jelennek meg.  Minden gazdának tisztában kell lennie vele, hogy a fajta és a tartási körülmények alapján kutyájánál mikor kezdődik az öregkor. Emellett a lassulás, a nehezedő mozgás, a csökkenő játékkedv és a kisebb sétaigény említendők az öregedés észrevehető jeleiként. Ezek természetes jelenségek, de a mozgásszegény életmód következtében a kelleténél korábban jelentkezhetnek. Ha bármi szokatlant észlelünk, például, hogy kutyánk nem szeret leülni, nehezen kel fel vagy pl. nem csóválja a farkát, tehát nem szívesen csinál olyasmit, amit korábban gond nélkül megtett, az figyelemre méltó és kivizsgálandó. Nehezíti az észlelést, hogy ezek a tünetek jellemzően lassan, fokozatosan alakulnak ki, nem egyik napról a másikra jelentkeznek. Tehát érdemes mindig figyelni a kutyusunkra és egyébként is célszerű elvinni évente-félévente általános állatorvosi kivizsgálásra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.